Säsongspremiär på Tyresövallen

Tyresö Royal Crowns — Uppsala 86ers

Superserien

Matchen kan följas via twitter – https://twitter.com/Uppsala86ers

TYRESÖ ROYAL CROWNS

På lördag drar årets Superserie igång för Tyresö Royal Crowns, då 2016 års finalister, Uppsala 86ers, kommer på besök. En tuff utmaning mot ett starkt lag som redan har en tävlingsmatch under bältet (förlust föregående vecka i nyinstiftade NEFL mot Helsinkki Roosters).

Försäsongen
Tyresö har haft en turbulent försäsong, med massiva tapp på både spelar- och tränarsidan. Hela 15 spelare som startade under 2016 har av olika skäl lämnat klubben, eller avslutat spelarkarriären. Av fjolårets tränarstab finns bara Staffan Dahlberg kvar till årets upplaga. I tillägg till allt detta så drabbades klubben av ett avhopp av den redan kontrakterade HC’n för 2017 i Januari. Spekulationerna var många runt om i fotbollssverige, och de flesta tycktes vara överens att Tyresö inte skulle vara kvar i Superserien 2017.

Allt detta kaos till trots, och tvärtemot många gissningar och spekulationer, så är Tyresö även i år med i Superserien. Laget är dock både ungt och oerfaret, men tveklöst hungrigt. HC Leo Billgren har byggt ett lag och en stab av personer med Tyresö-bakgrund, och på kort tid. Trots detta är stämningen och lagkänslan riktigt bra, även om målsättningarna är annorlunda än “guld eller fiasko” som varit fallet de senaste fem säsongerna.

Laget
Tyresö har som nämnt tidigare tappat i princip en hel startuppställning, varav majoriteten är spelare av landslagskaliber. Truppen är tunnare, yngre och mindre erfaren än tidigare upplagor. En handfull spelare av toppklass har dock valt att stanna kvar, trots att de var högintressanta för många andra klubbar i serien. Nämnas bör Emil Knutsson, Erik Rauge, Henrik Petersson, Lukas Kjellberg, Rickard Ohlsson och Robin Svallin – som alla har nyckelroller i år.

Värt att notera är att hela 29 av 45 spelare på rostern har Tyresö som moderklubb och att alla tränare utom HC Billgren har börjat sin spelar- och coachkarriär i klubben. Hemvävt är ingen överdrift!

Det som är kul att konstatera är att årets upplaga verkligen är ett lag där alla tar ansvar och alla har bra träningsnärvaro. Trots en tunn trupp så har laget tränat riktigt bra under försäsongen och känner sig nu redo för premiär!

Matchen
Uppsala är ett lag med guldambitioner, som har haft en stark offseason. Truppen är stor och talangfull, staben är ytterst kompetent med HC Moe Kadkhodai i spetsen. Coach Kadkhodai blev HC i sista stund 2016, men fick laget att växa med varje omgång och tog Uppsala till final. Att han fick fortsatt förtroende är ingen överraskning. I år förfogar han över ett riktigt vasst spelarmaterial, med många intressanta namn på båda sidor av bollen.

För Tyresös del så handlar mycket om att inte gå in i matchen med för stor respekt, att undvika egna misstag samt att hushålla smart med materialet. De båda startelvorna är absolut bra, men djupet gör att det inte finns utrymme för skador eller onödiga egna misstag.

Defensivt måste Tyresö hålla koll på Uppsalas många playmakers, tackla bra samt visa att man kan stå upp fysiskt mot en storvuxen OL. Kan man dessutom skapa ett antal turnovers så kan defense vara nöjda med sitt dagsverke. Att DC Andrew Preston inte finns på plats i Sverige än är en utmaning, men tränarstaben på defense har full koll på bitarna. Coacherna som styr defense i coach Prestons frånvaro är Daniel Olsson (playcaller), Staffan Dahlberg (DB’s) och Andreas Johansson (LB’s).

Offensivt kommer laget denna vecka ledas av QB Ted Eriksson, som visat fantastisk fin utveckling denna försäsong. Ted har under tre år varit andravalet bakom import-QB’s, i år får han chansen att tävla om speltid “på riktigt”. Denna vecka saknas Finske landslags-QB’n Otso Flinkman (studier) och Ted kommer därför spela hela matchen.

Anfallet som helhet har en svår uppgift mot ett starkt Uppsalaförsvar. För att producera poäng kommer Tyresös OL vara en nyckel. Det finns playmakers i anfallsuppsättningen, som kan skapa stora spel mot alla lag om man får tid och utrymme. Att spela smart efter resurserna och att inte ge bort några bollar är A och O för en lyckad dag för TRC offense. Tyresös offense coachas av Leo Billgren (OC/skill) och Johan Rauge (OL).

Startelvor och Skador
Vi har drabbats av några oturliga skador under de sista veckorna och kommer därför till spel med en trupp som med liten marginal når över 30-strecket. Följande startelvor kommer till spel i premiären:

Offense
#66 Daniel Myrsten – OL
#58 Morgan Hjort – OL
#55 Mathias Andersson – OL
#70 Marcus Fritzdorf – OL
#77 Henrik Petersson – OL
#83 Robin Svallin – TE
#9 Ted Eriksson – QB
#3 Emil Knutsson – RB
#4 Matthew Simms – WR
#7 Josef Ahmadzai – WR
#14 Filip Persson – WR

Defense
#90 Andreas Jonsson – DL
#99 Christopher Carmbrant – DL
#83 Robin Svallin – DL
#98 Lukas Kjellberg – LB
#5 Erik Rauge – LB
#33 Aslan Zetterberg – LB
#22 Mattias Lind – DB
#12 Rickard Ohlsson – DB
#3 Emil Knutsson – DB
#27 Måns Svärd – DB
#16 Christoffer Ohlsson – DB

Ute
Joseph Sanoe (DL), knä
Viktor Hagman (OL), knä
Erik Wahlström (WR), axel
Otso Flinkman (QB), studier
Joakim Leopold (WR), utlandsstudier till maj

UPPSALA 86ERS

Starters för Uppsala 86ers:

Offense
77 – OL Markus Selin
67 – OL Rasmus Karlsson
55 – C Mathias Liljestrand
75 – OL Oscar Johansson
78 – RT Daniel Söderberg
31 – RB Victor St Pierre Laviolette
11 – WR Blake Marklew
8 – WR Alexander Wikström
9 – WR Fabian Söderberg
4 – WR Denny John
2 – QB Kieran McDonagh

Defense
24 – DL Fredrik Zetterlund
6 – DL Gustav Kierebinksi
90 – DL David Nordberg
52 – DL Richard Liljestrand
5 – LB Joshua Akena
56 – LB Robin Prevolnik
44 – LB Sam Sjölund
20 – DB Martin Cham
1 – DB Nicko Peterson
3 – DB Cristoffer Dessezar
7 – DB Amat Jobe

På lördag är det äntligen dags för Superseriepremiär för Uppsala 86ers. Motståndare är Tyresö Royal Crowns som förra året sånär slog blivande mästarna Carlstad Crusaders i semifinalen.

Men vid presskonferensen häromdagen i Örebro inför premiären var Tyresös headcoach Leo Billgren den ende som baissade lagets chans till SM-titeln.
– Jag tror Tyresö är bättre än vad de vill vi ska tro. Även om de genomgår en generationsväxling så har de alltid haft bra unga spelare i laget. Och med coach Billgren som leder laget tror jag de kommer överraska många, säger 86ers headcoach Moe Kadkhodai.

– Det är premiär för dem så vi vet inte så mycket om deras spel även om vi kanske kan räkna ut hur deras offense kommer se ut, menar Kadhodai.

Säsongen 2016 slutade i finalförlust för Uppsala den 9 juli och det var ganska länge sedan.
– Ja, laget och jag har förberett oss i över ett halvår nu, så det känns riktigt bra att det äntligen är igång igen, säger Kodkhodai.

Uppsala spelade sin första match för säsongen redan förra helgen då de mötte Helsinki Roosters i första omgången av NEFL. En match som egentligen skulle varit en träningsmatch.
– Det blev ganska sent påkommet att vi skulle spela i NEFL så det blev skarp läge istället för träning. Men det var bra. Vi fick ett bra test på vad vi behöver förbättra, tycker Kadhodai.

Matchen mot Roosters förlorades med ett par onödiga touchdowns i slutet av matchen.
– Det var minst lika mycket coachmissar som spelarmisstag som gjorde att vi förlorade. Vi ska nog kunna ta dem i returen den 23 april.

Men nu gäller det matchen mot Tyresö på lördag. Uppsala ställer upp med 48 man, det maximala antal som är godkänt på spelarlistan. Det är några skador i truppen men inga som påverkar startuppställningen.
– Det var tur att ingen skadade sig förra helgen då det var både kallt och en väldig dålig plan vi spelade på. Tyresövallen är underbar i jämförelse med Velodrome i Helsingfors, anser Kadhodai.

Vad kan man då förvänta sig av matchen mot Tyresö?
– Vi måste få ordning på vår O-line. Vi har duktiga spelare men vi har inte lyckats synka dem med vårt anfalls system. Med vår nya duktige runningback, Victor St Pierre Laviolette, så måste vi se till att han får rätt blockar som banar väg för hans löpningar.

Vid presskonferensen i Örebro avslöjades att SM-finalen ska spelas på Behrn Arena i Örebro och Moe Kadkhodai är tydlig med 86ers målsättning för säsongen.
– Vi vill slå Carlstad Crusaders i semifinalen och möta Örebro Black Knights i finalen på Behrn Arena.

Och med 58 man i laget så har 86ers den bredaste truppen av alla sex Superserielag. Men det innebär också att 36 nya namn ska matchas in i spelplanen.
– Ja, det är klart att det inte är helt enkelt, men nyckelspelarna är erfarna och lär sig snabbt. Jag är inte orolig.

86ers nya importer är
Kieran McDonagh, 23 år, QB från USA.
Victor StPierre Lavilette, 21 år, RB från Kanada
Blake Marklew, 25 år, WR från Australien
Collins Nwaogu, 22 år, OL från England (kommer i maj)
Evindar Çitil, 28 år, LB från Turkiet
Jonatas Guedes Da Costa, 22 år, DB från Brasilien

Svenska nyförvärv är
Martin Cham, 24 år, DB
Maximilian Garcia-Persson, 24 år, DB
Tom Gilmartin, 21 år, DB
Daniel Idenfors, 29 år, DB
Amat Jobe, 28 år, DB
Carl Sahlberg, 25 år, DB
Nicko Peterson, 25 år, DB
Ludvig Lantz, 30 år, DL
David Nordberg, 21 år, DL
Joshua Akena, 25 år, LB
Casper Mårtensson, 24 år, RB
Josef Saker, 26 år, RB
Benji Egbudiwe, 25 år, TE
Mattias Gauthier, 23 år, WR
Natti Habte, 25 år, WR
Denny John, 25 år, WR
Björn Thurmon, 28 år, WR

Förutom dessa så är det sju spelare som kommer upp från U19 och tre spelare från Universitetslaget Snake Heads. Dessutom har 86ers sökt dispens för tre U19-spelare.
– Vi har verkligen fått ihop ett starkt gäng i år. Kul med spelare som Amat Jobe, Nico Petersen, Martin Cham, David Nordberg, Joshua Akena, Denny John och Natti Habte som alla krigar om starterplatser. Men även förstaårs seniorerna imponerar. Det ser lovande ut, säger Moe Kadkhodai.

Start a Conversation

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *