Stockholmsderby på fredagskvällen

TYRESÖ ROYAL CROWNS

Offense:
Daniel Myrsten – OL
Marcus Fritzdorf – OL
Mathias Andersson – OL
Linus Lindholm – OL
Henrik Petersson – OL
Aslan Zetterberg – TE
Otso Flinkman – QB
Emil Knutsson – RB
Chris Green – WR
Bastian Helmers – WR
Filip Persson – WR

Defense:
Andreas Jonsson – DL
Christopher Carmbrant  – DL
Lukas Kjellberg – DL
Erik Rauge – LB
Morgan Hjort – LB
Aslan Zetterberg – LB
Chris Green – DB
Rickard Ohlsson – DB
Måns Svärd  – DB
Sam Goldson – DB
Christoffer Ohlsson – DB

Ute:
Joakim Leopold (WR), utlandsstudier till slutet av maj
Natal Melero (DB), studier – ansluter i slutet av maj.
Josef Ahmedzai (RB), fot

På planen är Tyresös record 1-3, men efterbeslut av SAFF så har vi dömts som förlorare i matchen mot Limhamn (W 17-6) och har därför ett record på 0-4 inför detta livsviktiga möte med SMM. En TRC-vinst är i princip ett måste, om hoppet om slutspel skall leva vidare.

Förra Matchen & Läget i Laget
Vi har varit på en bye-week sedan matchen i Karlstad för knappt två veckor sedan.Det har varit en välbehövlig andningspaus för laget, efter två tuffa bortamatcher mot seriens två bästa lag (Örebro och Carlstad). Vi har kunnat fokusera på att förbereda oss för SMM under två träningsveckor, och samtidigt läka ihop en del småskador och skavanker. Truppen är utvilad och spelsugen inför utmaningen att möta ett SMM på uppgång.
I matchen mot Carlstad så saknade vi ett antal viktiga spelare, framförallt defensivt. Dessa ser alla ut att kunna spela på fredag mot Stockholm. Å andra sidan kommer hjälpen från farmarlaget Skövde vara mer lätträknad nu när de själva är inne i sin säsong i division 1 västra.

Matchen
Tyresö-SMM är alltid en het match med derbykänsla och en hel del känslor både på och bredvid planen. Årets matcher lär knappast bli ett undantag – och för första gången på länge känns inte utgången given på förhand. SMM har storsatsat inför årets säsong, samtidigt som TRC tappat otroligt många tongivande spelare. Matchen lär knappast bli mindre intensiv och prestigefylld då man betänker att SMM har tre coacher, fyra spelare och en kicker i sitt lag, som alla representerat Tyresö tidigare!
Spelmässigt måste man säga att SMM är favoriter efter den uppvisning man bjöd på föregående fredag i TV-matchen mot Uppsala. Det som framförallt stod ut var det spel QB Anders Hermodsson presterade, där han var inblandad som passare eller springare i hela sju TD’s! Anders är den Svenska spelare som tydligast kan ”ta över” en match, att förhindra det på fredag är ett absolut måste för TRC.
Tyresös offense har varit vingligt större delen av 2017, men har också visat upp fint spel stundtals. Ryggraden i offense är den offensiva linjen och den enheten har spelat bra genomgående i år, med undantag för matchen mot Örebro. Det kommer krävas att alla höjer sig ett snäpp till för att utmana ett SMM-defense som leds av en duktig och fysisk DL.

STOCKHOLM MEAN MACHINES

Offense
LT Marko Nesovic
LG Christoffer Kirk-Johansson
C Ruben Lohmann
RG Mikael Lindroos
RT Jonas Söderberg
QB Anders Hermodsson
RB Alexander Råland
Z Omar Chérif
Y Michael Sander
W Fredrik von Tell
X Kijafa Crumble

Defense
DL Jakob Gorecki
DL Gogi Vasic
DL Noghor Jemide
DL Malcolm Engström
LB Trolle Geuna
LB Victor Frank
CB Kijafa Crumble
CB Chris Rejby
S Max Lindall
S Jesper Gregersson
S Marlon Ahlm

SKADOR
Tyler McCulloch – ute (hamstring)

Den svenska amerikanska fotbollens enda riktiga derby spelas på fredag kväll då Stockholm Mean Machines tar sig an rivalen Tyresö Royal Crowns. Avspark kl. 18.30 på Tyresövallen!

Länge var Stockholm Mean Machines ohotad storebror i 08-området, men efter att Tyresö Royal Crowns skrällde och slog ut Stockholm i slutspelet säsongen 2010 så skiftade styrkeförhållandena. Laget som gärna poängterar att de kommer från postnummerområdet 135 har efter slutspelssegern för 7 år sedan vunnit nio raka matcher mot Stockholm – och ingen av dem har ens varit jämn. Medan Stockholm krigat i botten av tabellen under dessa år har Tyresö spelat tre SM-finaler (och förlorat alla tre).

Men när lagen nu möts i ännu ett rykande hett lokalderby så går för första gången på länge Stockholm Mean Machines in i matchen mot sin ärkerival som favorit.

Anledningen till favoritskapet är att Mean Machines i förra omgången övertygade i storsegern (48-13) mot Uppsala 86ers på hemmaplan, en match där både Stockholms anfall och försvar gjorde sina bästa matcher för säsongen så här långt. Formkurvan för Mean Machines är med andra ord på väg uppåt (och särskilt gäller det när inte är något av Superseriens två nuvarande giganter Carlstad och Örebro som står för motståndet, vilket var fallet under de tre inledande förlustmatcherna under säsongen för Mean Machines).

Samtidigt som Stockholms pil pekar uppåt så är det mer osäkert vart Tyresös pil pekar. Flera namnkunniga spelare lämnade laget inför denna säsong – bl.a. Noghor Jemide, Jesper Gregersson och Hampus Simon som i år spelar i Mean Machines. Tyresö har förvisso en bra ungdomsverksamhet och håller på att bygga ett nytt spännande lag med sikte mot framtiden, men på planen har det denna säsong ännu inte resulterat i några segrar – i alla fall inte på pappret. Laget besegrade Limhamn Griffins på hemmaplan, men på grund av att de spelade med en otillåten spelare i den matchen blev de fråntagna segern och därför står det 0-4 i tabellen.

Stockholm Mean Machines kommer till spel med en snarlik startuppställning som senast i segern mot Uppsala 86ers, vilket bl.a  innebär att WR Tyler McCulloch fortsätter vara ute på obestämd tid med en skada. Istället har Michael Sander tagit platsen som #1 i Stockholms passningsspel – han leder just nu hela Superserien i mottagna yards med sina 386 yards på 4 matcher. Och i förra omgången mot Uppsala fick Mean Machines QB Anders Hermodsson upp farten ordentligt och var inblandad i samtliga Stockholms sju TD.

Stockholms försvar ställs troligen mot Tyresö finska landslags-QB Otso Flinkman som kan få fram passningar om han får tid – så det gäller för Stockholms talangfulla defensiva linje med Gorecki, Vasic, Jemide och Engström att sätta tryck på hemmalaget QB och samtidigt hålla koll på RB Emil Knutsson i Tyresös springspel.

Kan Stockholm bygga vidare på det spel man visade upp senast mot Uppsala och ta sin andra raka seger? Eller kommer Tyresö att behålla greppet om Stockholmsfotbollen och ta sin tionde raka seger mot Stockholm Mean Machines? På fredag kväll får vi veta!

Avspark på Tyresövallen kl. 18.30! Kan du inte vara på plats så streamas matchen på C More Play och sänds i efterhand på TV4 Sport.

 

Start a Conversation

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *